Om Avatar funnits på riktigt

Hur hade världen sett ut och förändrats om Avatar hade funnits på riktigt? Jag menar inte planeten Pandora eller de varelser som lever på planeten, utan den teknik mänskligheten använder i filmen för att koppla upp sig till Avatarer. Tänk vilka möjligheter det skulle kunna ge oss som människor!

Filmens handling i korthet

För er som inte har sett filmen Avatar från 2009, utspelar sig filmen år 2154. Jordens energiförsörjning är beroende av ett nytt grundämne som kallas unobtainium. På en planet som kallas Pandora finns det rikligt av detta grundämne. Problemet är att människor inte kan andas på planeten. Pandora är dessutom bebodd av bland annat tre meter långa smala varelser, som kallas Na’vi. För att lösa problemet har människor odlat fram en Na’vi-kopia, som en människa kan koppla upp sig mot med hjälp av en ny teknik. Människan som kopplar upp sig kan styra den kontrollerade varelsen (avataren) fullt ut, vilket innebär att människan ser, hör, känner och kan röra sig precis som den avataren kan. Uppkopplingen sker trådlöst och människan ligger under tiden i ett transliknande stadium på en avlägsen säker plats. Skulle avataren skadas eller dö, förblir människan oskadd.

Möjligheten med Avatarer för människor

Vilka möjligheter skulle denna teknik med att kunna styra andra varelser, utan att riskera sitt eget liv, ge mänskligheten?

Rörelsehindrade

Ett direkt konkret exempel är, precis som i filmen, att rörelsehindrade personer skulle kunna gå igen via en avatar. Även om de själva inte kan gå så kan de uppleva känslan av att gå och utföra ärenden som de kanske annars inte skulle kunna göra.

Utforskning

Man skulle kunna utforska platser som är för farliga att utforska på annat vis. Man skulle kunna skicka ned avatarer till vulkaner eller outforskade havsbottnar m.m.

Räddningsinsatser

Räddningsinsatser skulle förändras markant. En armé av räddningspersonal skulle kunna skickas till farliga olycksdrabbade områden. Vilka fler positiva möjligheter kan du komma på?