Fantasy är livet

I mellanstadiet bestämde jag mig för att aldrig läsa något annat än fantasyböcker. Ett löfte jag försökte hålla in i det sista. Men under gymnasietiden tvingades jag för första gången läsa något annat än fantasy. Trots detta brott mot mitt 10-åriga jag, kan jag fortfarande känna att fantasy är livet. Jag tänkte därför ge dig några tips på bra fantasy-böcker som jag själv har vuxit upp med.

Första fantasyboken jag läste

Det kanske inte är konstigt att jag fastnade för genren med tanke på vilken bok som blev min första roman. När jämngamla fortfarande läste överillustrerade Suneböcker eller dylikt tog jag mig an “Sagan om ringen”-trilogin. Det blev således den första romanen eller romanerna jag läste. Även om du har sett filmerna kan jag rekommendera böckerna starkt! Det finns så mycket mer i J.R.R. Tolkiens värld än vad filmerna visar.

Sagan om Belgarion

När jag väl hade slukat Tolkiens böcker var det dags att hitta nästa fantasybok. Men när det kommer till fantasy vill jag gärna att det ska vara en serie av böcker. Man vill följa med i ett långt äventyr och verkligen sugas in i denna värld. Därför blev nästa bokserie jag kom i kontakt med “Sagan om Belgarion”. Serien är skriven av David Eddings och består av fem böcker. Den svenska översättningen utgavs mellan 1989-1992.

I böckerna får du följa pojken Garion under hans uppväxt i kungadömet Sendarien. Pojken ska visa sig besitta en särskild magisk gåva. Pojken får följa med på äventyr över hela kontinenten och på grund av sina krafter får han senare ett nytt namn: Belgarion.

Sagan om Mallorea

David Eddings fortsatte att skriva böcker om Belgarion och en ny serie utgavs. Serien fick namnet “Sagan om Mallorea” och är en uppföljning till “Sagan om Belgarion”. Denna serie består också av fem böcker och utgavs på svenska mellan åren 1993-1995.

Trevlig läsning!