Dyra Star Wars actionfigurer

Ägde du en gång i tiden gamla Star Wars-actionfigurer? Öppnade du dem och lekte med dem? Då kanske du ska sluta läsa här. För dessa actionfigurer i oöppnade förpackningar är idag värda en mindre förmögenhet. Jag går igenom de tre dyraste Star Wars-actionfigurerna som finns.

Star Wars leksaker

I samband med filmen “Star Wars: Episode IV – A New Hope” från 1977 släpptes en serie av actionfigurer ut på marknaden. Till en början var det en samling av 12 figurer, men fansen begärde mer och man utökade därför samlarobjekten till 20 figurer. Men det finns en twist i den historien och den finner du på plats nummer 1.

#3: Darth Vader (1977)

Darth Vader släpptes 1977 som en del av originalsamlingen på 12 figurer. Anledningen till figurens värde är att man gjorde en sista-minuten ändring på figuren. Ursprungligen hade actionfiguren en liten teleskop-ljussabel i två delar. Men innan den släpptes ut på marknaden ändrades detta så att ljussabeln inte var en teleskopvariant. Därför finns det endast 3 till 4 kända exemplar av denna actionfigur i världen; dessa värderas till ca $6500 (58500 kr).

#2: Jawa (1977)

Figuren Jawa var även den en del av originalsamlingen. Ursprungligen släpptes figuren med en vinylkappa men kappan ändrades snabbt till att tillverkas av tyg istället. Därför finns det väldigt få av denna Jawa med vinylkappa ute på marknaden. Oöppnad i förpackning ska den vara, för ca $18000 (162000 kr).

#1: Boba Fett (1979)

Som jag nämnde inledningsvis utökades samlingen till 20 actionfigurer. Men i själva verket släpptes prisjägaren Bobba Fett som en del i denna samling men som den 21:e figuren. Om man har kvar figuren i originalförpackningen och Bobba Fett håller i ett vapen som kan skjuta en liten raket så är den värd en hel del pengar (ca $150000/1 350000 kr). Figuren ska ej förväxlas med den Bobba Fett som inte har ett skjutande vapen och som anpassades för att passa in i den så kallade “21-samlingen”.