Coola retrosaker från Alien-filmerna

“Alien” från 1979 som regisserades av Ridley Scott med Sigourney Weaver i huvudrollen, är ett mästerverk som lett till flertalet uppföljare. Den första Alien-filmen kan kategoriseras som en sci-fi/skräckfilm och filmen som följde, “Aliens” från 1986, är definitivt mer av en actionladdad sci-fi film. Det alla Alien-filmerna har gemensamt är att de har riktigt cool rekvisita, scenografi och varelser i filmerna. Vi ska här titta på hur man gjorde dessa och vilka coola retrosaker från filmerna man själv kan fylla sin bokhylla eller hem med. Främst kommer jag ta upp saker ur filmen “Aliens” eftersom, helt ärligt, innehåller den mycket coolare saker än första filmen.

Scenografi

Allt är inte som man kan tro. När beslutsfattare från Fox fick se en tidig grovklippning av filmen, klagade man på att det mesta av filmens budget hade gått till att bygga scenografi istället för att spendera pengarna på specialeffekter. Filmens producent tog detta klagomål med ro och glädje. Det man precis hade visat upp var nämligen, just specialeffekter i form av miniatyrer och optiska illusioner.

Rekvisita och fordon

Attackbilen som militärerna använder är en ombyggd bärgningsbil som används av British Airways för att bärga flygplan på flygplatsen Heathrow. I “Aliens” är rymdskeppet från “Alien” med i några scener, men man lyckades aldrig hitta de ursprungliga modellerna. Därför fick scenografer och attributörer återskapa dessa modeller genom att titta på filmen “Alien”. Att bygga kapslarna som militärerna sover i kostade $4,300/st, därför hade man bara råd att bygga fyra stycken. Sedan användes speglar och kameravinklar för att ge illusionen om att det fanns tolv stycken.

Varelser

Man gjorde bara sex Alien-dräkter till filmen “Aliens”. Det bestod i huvudsak av latexdetaljer limmade på trikåer som man sedan smetade in med slime. Att det ser ut som att det finns hundratals utomjordingar i filmen är helt enkelt god planering och utmärkt filmklippning.